ο καιρός...της Κάπαρης....

                                       Εύθυμα και σοβαρά 

              του   Μπάρμπα Γιάννη .....
                                                                        του   Ψαρά

                                  
Με έφαγε ο Φίλος μου ....ο Μιχάλης..!
-Θα  πάμε ....Αγιόκαμπο..!
-Που θα πάμε..?
-Σου είπα Αγιόκαμπο...βόρεια ....θα σε φιλοξενήσω για λίγες ημέρες...!
-Ρωτάς ..αν το θέλω..?
-Φίλε θα έρθεις...!!..θα με βοηθήσεις...να ρίξουμε την βάρκα...στο γιαλό..!
Με έριξε...ο Καπετάν Μιχάλης...!!!..Νεανικός...καρδιακός φίλος....που παραμέριζε όπως και εγώ τον χρόνο...στην παράλληλη της ζωής πορεία..και δίναμε τα χέρια κάθε που συναντιόμαστε στο..."ξάγναντο"
-Έχεις να μου συ στήσεις ...βρε παλιόγερε καμιά φίλη εκεί που θα πάμε...η θα μας φάει...η γεροντική μουρμούρα...?
-Έχω μία...κι αν την πετύχουμε στα ωραία της....φοράει τα ..άσπρα...θα σε καταπλήξει....!
Συμβιβάστικα...δεν περίμενα περισσότερα...γιατί στις λεπτομέρειες  μαζί του χαλάνε οι συμφωνίες...!!!
Ξεκινήσαμε με το αυτοκίνητο....βαρύς..έτοιμος για βροχή  ο Ουρανός,....μαυρίλα...η εικόνα....κάτι χοντρές ψιχάλες...χαλούσαν την εικόνα του Μπαρμπίς...κι έκαναν τους υαλοκαθαριστήρες...να σβουρίζουν μανιασμένα...
Θαρρώ πως οι περισσότεροι από σας έχουν πάει στην Εύβοια...σαν αφήσαμε την Χαλκίδα..και πήραμε τις στροφές για τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο...ανταμώσαμε του σύννεφου....το κατώφλι...!
Αχνοί...θολοί...θολοί στροβιλισμοί...που έραναν την πέτρα...τον βράχο...κι έκανε να  γυαλίζει..βαθύ-.σκούρα χάλκινη...όψη στην πλαγιά...η κοψιά του...!!!
Και αυτή η οσμή...από θρούμπι...ρίγανη...λυγαριά...και άγριο ...απάτητο χώμα...!!!
-Έχε το νου σου μου λέει....κάπου εδώ....υπάρχει...Κάπαρη...είναι οι μέρες της....ο κατάλληλος καιρός για να την τρυγήσουμε...θα σταματήσουμε...ετοιμάσου..!!!
-Τι είναι η Κάπαρη...ρε φίλε..?
-Γκόμενα ...μου λέει ...!...Σταματάει την οδήγηση γελώντας... και παίρνει...μία ναύλον σακούλα, και βγαίνει από το αυτοκίνητο...!
-!!!!Και γυρνάει......μόνη..μέσα στις φυλωσιές...τα ρουμάνια και τα καταράχια,..?
-Ελα ...Άσχετε....έχεις και...Καΐκι....ακολούθα με....θα δεις...!!!
Ακολούθησα τα βήματα..και τα σκαρφαλώματα του...!καθώς...περάσαμε ένα ίσκιο από σκίνα...έριξα το βλέμμα μου στην πλαγιά...και...ωωω...η έκπληξη...!!!
διάσπαρτα...φυσικά κάνιστρα....γεμάτα...από μπουκέτα ...με κάτασπρα...ομοιόμορφα άνθη....στόλιζαν την πλαγιά θαρρείς ..πως στο ύψωμα...υπήρχε εκκλησία...και επρόκειτο να γίνει φαντασμαγορική... γαμήλια τελετή.
Πλησίασα και περιεργάστηκα ένα από αυτά τα υπέροχα...στολίδια της φύσης!!..
Τα λευκά πέταλα..και...γύρω γύρω..,οι στήμονες..στη μέση...νήματα...πως.. όρθωναν...το λιγνό...λοφίο τους..με ένα.ασορτί..μαβί...καπελάκι...καθώς  λίκνιζε παιχνιδιάρικα....και ερωτικά στην  απρόσκλητη...παρουσία μου...!
-Αυτή είναι η Κάπαρη....μου λέει....με απογοήτευση  ...είμαστε...άτυχοι....δεν προλάβαμε το τρύγημα της...έχει ανθήσει....πάμε να φύγουμε...!!!
Έμεινα να την  κοιτώ αποσβολωμένος....θαρρώ πως ανταλλάσσαμε μηνύματα αμοιβαίας χαράς...ύστερα από την περιπέτεια μιας σύντομης γνωριμίας...!
Όμως δεν ήλθα στον καιρό της....άργησα...για αυτήν να πάω....βιάστηκε...κι αυτή να ανθήσει...με τα άσπρα της στολίδια ....χάθηκεν...κι ο Τρυγητής...
-Ξεκόλλα....μην χασομεράς πάρα πάνω....στα διπλανά χωριά...τα αποσκερά ...θα βρούμε...πρώιμα...βλαστάρια..και θα μαζέψουμε...-μου εξηγεί ο Μιχαλιός-...μόνο πρόσεξε...την κατηφόρα...μην ξελακώσεις καμία πέτρα...και έρθεις...τούμπα...!!!....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................Φτάσαμε στον Αγιόκαμπο....μπήκαμε στο  σπίτι...ανοίξαμε τηλεόραση...στη διαπασών...με τη λαχτάρα γιατί χάσαμε....της ημέρας τις ειδήσεις.....!....
Φρίκη τα νέα...έχασε στο Μπάσκετ ο Ολυμπιακός....
Παραιτήσεις...και ανεξαρτοποιήσεις...Βουλευτών από τα ...ημιανάπηρα κόμματα...που εκλιπαρούν για δεκανίκι.....!<<...Αλλάζουν πάσες...με τούβλα...κάτω από το τραπέζι...>>.....βάζουν σε τίτλους ευφάνταστοι...Μλόκερς...!!!
   Μπαίνει φουριόζος...ο κυρ Αντώνης....Γείτονας που φρόντιζε τα λουλούδια του Σπιτιού...κατά την απουσία...να μας προυπαντίσει......
-Καλώς τους...!..Τα μάθατε τα νέα...???...Νέοι φόροι για τα σπίτια....κόβουν συντάξεις...πάει ο Κουβέλης....!
και συνεχίζει...με εκείνο το ανατρεπτικό  ύφος....το άσχετο....γκάτζετ..
-Ρε....μαζωξατε...Κάπαρη....???
-Λίγη...ίσα για...δείγμα...την πετύχαμε...να έχει ανθήσει...Του χρόνου...Αντώνη...!!!
-Κρίμα χάνω την νοστιμιά στις σαλάτες...για φέτος!
-Έλα ρε γέρο ..που θες και κάπαρη στη σαλάτα...τον διακόπτει ο φίλος μου...!!!...δεν βλέπεις τα χάλια μας....που έγινε το πιάτο μιας φασολάδας...ακριβό ..ορντέβ...για πλούσια γούστα...κι εσύ γουστάρεις.......!!.....>>
Δεν τόλμησα...να του θυμίσω...για την γκόμενα...με τα άσπρα που μου είχε τάξει...σαν θα φθάναμε στον Αγιόκαμπο....καθώς μπορούσα να μαντέψω την οργισμένη του  απάντηση... για το ανεπίτρεπτο της γεροντικής μου ηλικίας...το ανήθικο και διεφθαρμένο ύφος...που έχω αναπτύξει τελευταία και  την μύτη μου που χοντραίνει...τελευταία γιατί πίνω πολύ..κρασί.....!
Σίγησα....και έμεινα ικανοποιημένος...αφού...κέρδισα  και πήρα αυτό που έκανε την καρδιά μου...να σκιρτήσει....την κάπαρη ..νυφούλα...με εκείνους τους ερωτικούς στήμονες...σε ένα περίεργο σιγαλό κόσμο...και περιβάλλον που η φύση ...οργά ζει...μακρυά από ηθικές η   πολιτικές ανησυχίες...και απαισιόδοξα μηνύματα...!












Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Έξελθε κατηραμένε ...Οφη...

Είθε....τούτες τις ...ώρες....