Νενικήκαμεν....

Του  Μπάρμπα Γιάννη


Ξεκίνησε πριν 3000 χρόνια...!!
Άφησε τα ίχνη μιας Ιστορικής μάχης κι  έναν χώρο...θριάμβου,και δόξης...τον  Τύμβο του Μαραθώνα...!!! .
Στο τέλος, ένα δρόμο και μία πορεία,με το όνομα του, για να γίνεται ο δρομέας κομιστής του πιο διαχρονικού μηνύματος.
Στον αγώνα του πολιτισμένου Ανθρώπου, σε ένα σύγχρονο Μαραθώνα,ζωής και αξιών όπου κάθε φορά καλείται μαχόμενος να υπερασπισθεί ασυμβίβαστος , μέχρις εσχάτων !
Όπως ο Σιμωνίδης...που ζήτησε από τους θεούς την ευλογία και  να μεταφέρει πρώτος στην Αθήνα το χαρμόσυνο νέο.........!
Το πεδίο της μάχης ..ένα φρικτό  τοπίο καταστροφής κι ανάμεσα στις τσακισμένες πολεμικές μηχανές, το γεμάτο από θάνατο και  οιμογές ανθρώπων θέαμα  όπου βογγούσαν κατάκοιτοι....πληγωμένοι, ημιθανείς... 
Μιας ταπεινωτικής πολεμικής ..ήττας...ερείπια, που δεν μπόρεσαν να αποφύγουν οι Πέρσες επίδοξοι κατακτητές.!
 Που πέρασε στην Ανθρώπινη Ιστορία...ως  ανεξίτηλο θριαμβικό μήνυμα, μιας απίστευτης ηρωικής νίκης των Ελλήνων...κατά Βαρβάρων....
Χρυσή...πολεμική σελίδα..να αναφέρεται , ανάμεσα σε δύο λαούς με άνισο αριθμητικό  ανθρώπινο δυναμικό στρατεύματος, αλλά και σε πολυάριθμα  και πλήρως εξοπλισμένα πολεμικά μέσα.
 Μισθοφόροι μιας αυτοκρατορίας, που κόμιζε το κύρος, την λάμψη , και τις πολιτιστικές ρίζες, μιας .. πλούσιας και μοναδικής στον τότε κόσμο  Ανατολικής Μηδικής υπερδύναμης....τους Πέρσες..!
Από την άλλη πλευρά, ένας λαός, μιά Ιστορία..που πρωταγωνιστούν θαλασσοκράτορες, με θεούς να κρατούν κεραυνούς,να γέρνουν σε  ανάκλινα ... και αγάλματα, με ζωντανό το σφρίγος του  ακμαίου πολιτισμού,και της τέχνης....που σμιλεύει το κοπίδι...!!
 Με τόλμη εμπειρίες και γνώση, ξανοίγεται η σκέψη   στο άγνωστο...και την θαλασσινή μεταναστευτική περιπέτεια...
Κάθε κατάκτηση...σε αυτό το αποικιοκρατικό ταξίδι, και μία μεταλαμπάδευση, και μέσω αυτού του του πολιτισμικού   κάτροπτου,να  πλημμυρίζει ο άγνωστος τόπος, με   φως.!
Να σαγηνεύει τους γειτονικούς λαούς από κάτι πρωτόγνωρο....σαν θεϊκό δώρο που κατεδέχοντο αφομοίωναν και  προφανώς  το είχαν  είχαν ανάγκη ..ίσως επειδή εξέλειπε κάτι παρόμοιο..από αυτούς !
Η ....λάμψη των ηθοποιών  στην κίνηση και την τέχνη του λόγου   να εντυπωσιάζει και να καθηλώνει το κοινό,  στα  κατάμεστα ημικυκλικά θέατρα όπου θέσπιζαν  σε περίοπτα  κομβικά σημεία των νέων αναδεικνυομένων πόλεων.
Να προκαλούν το θαυμασμό στο κοινό  και να προετοιμάζουν την αποδοχή, για τα μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη προς  στις νέες αποκαλούμενες  συμμαχικές αποικίες.
Οι επιστήμες,η φιλοσοφία  η γραφή, η αρμονία,της ποίησης    και το καταλυτικό στις καθημερινές ανάγκες  εμπόριο,  τα μεγάλα τους  όπλα...!
Για να φαντάζουν ...κι αυτές...πιο "ελεύθερες"ακόμη και από την  γενέτειρα πολιτισμική τους κοιτίδα !
Αυτό το λαό εξεστράτευσαν και επιχείρησαν  για να προσβάλλουν διαπιστευμένοι Αγγελιοφόροι του Εχθρού με ιταμά τελεσίγραφα....παράδοσης ,,,γης και ύδατος...!Αναγκάζοντάς αυτόν,είτε να γίνει υπόδουλος στα κατακτητικά σχέδια του, η άλλως  να συγκρουσθεί , με αυτή την πολυάριθμη πολεμική μηχανή  του .  
Αυτός επέλεξε και αξίωσε να σταθεί  περήφανα στο πεδίο της μάχης, παλεύοντας αξιοθαύμαστος  για την προάσπιση των δικαίων της Πατρίδας..!
Χαρακτηριστικά ...τα περιγραφόμενα αναρίθμητα περιστατικά ηρωισμού από τους τότε Ιστορικούς της εποχής , καθώς τα κατέγραφαν  και σήμερα να νοιώθουμε περήφανοι για αυτούς.
...................................................................................................................................................................................................................................................................................
Η μάχη είχε κριθεί...ο Εχθρός...πανικοβλημένος επιβιβάζεται στα πλοία  και..όπως όπως...ετρέπετο εις άτακτο φυγή...!!! 
Οι Θεοί δίνουν τη συγκατάθεση, και τα πόδια του Σιμωνίδη...οπλίζονται με φτερά..ημίθεου....
Τρέχει αδιάκοπα...και αναφωνεί...στην απίστευτη θριαμβευτική του πορεία ανάμεσα σε λόφους και πεδιάδες της Αττικής γης , με όλη τη δύναμη της  φωνής του σε κάθε...παρατηρητήριο φυλάκιο...που ανήσυχα περιμένει ...να μάθει τα νέα ...της μάχης...!
-Ω ..άνδρες...Ιππείς....και  οπλίτες στρατιώτες....!!!...Σπεύδω εις Αθήνας...Περιχαρής.....!!!....τους απωθήσαμε στη θάλασσα...!!!!

Το αυτό επανέλαβε...καθώς πλησιάζει...τα τελευταία..μέτρα...προ των πυλών της Πόλης...ασθμαίνων ..και κοπιών εκφέροντας τα ...τελευταία σημαντικά λόγια..!!!
-<<Ελλήνων  προμαχούντες, Αθηναίοι...Χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν .......!!!....Νενικήκαμεν.....!!!>>
Ευθύς αμέσως...λύγισε..ακούμπησε την γη ..και εξέπνευσε...!
Οι θεοί...απογύμνωσαν τα φτερά της  νίκης από τα πόδια του ...και μαζί τους ..πήραν για δώρο...ανάμνησης  την ηρωική ψυχή του.!
............................................................................................................................................................................................................................
Τριαντατρείς χιλιάδες σημερινοί δρομείς επαναλαμβάνουν στις μέρες μας,συμβολικά ...αυτό τον άθλο, σπάζοντας κάθε ρεκόρ συμμετοχής, για κάθε ηλικία, και τάξη, με αυτό τον πρωτόγνωρο ενθουσιασμό...και την πίστη, που ορίζει...το "καθαρό τάμα"στις σημερινές πανανθρώπινες αξίες.
Αναρωτιέσαι ...τι είναι αυτό που συσπειρώνει..τόσους πολλούς εθελοντές προκειμένου να εκπληρώσουν, αυτό το όνειρο, και να συνωστίζονται μεθυσμένοι από την άδολη "ευγενή άμιλλα" που εκπέμπει ο ενθουσιασμός της χαράς σε αυτή τη συμβολική διαδρομή?
Πόσο ανήσυχα...οσμίζονται...στο πέταγμα τους...την παγκόσμια πολιτική "αύρα"
στον ήδη ταλαιπωρημένο...πλανήτη...μας...αυτά "τα διαβατάρικα πουλιά..."για να συνωστίζονται στο ίδιο μέρος..?
 Και όλοι εμείς "Περιχαρείς "...στον καναπέ , αναρωτιόμαστε..
-Τι τάχα ...Μηνύματα...κομίζουν...???

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Έξελθε κατηραμένε ...Οφη...

Είθε....τούτες τις ...ώρες....