και....οι συσχετισμοί καθορίζουν το παιχνίδι...!

Απολύτως σοβαρά   !!!
Πρίν  30 περίπου Χρόνια βρέθηκα  στο Χωριό της  γυναίκας μου το πανέμορφο Σιδηρόκαστρο  Μεσσηνίας, σε μία από τις λίγες επισκέψεις που πραγματοποιούσα  το χρόνο,αφού άλλωστε έπρεπε να καματεύω κάπου κάπου το μικρό περιβόλι-λιοστάσι,μοναδική προίκα-σύνδεσμος, με τα Πατρικά της εδάφη.
Ρώτησα τότε τον Ιερέα του χωριού, τον Πατέρα Ιωάννη ..καλή του ώρα ζεί ο Άνθρωπος,...γιατί αυτός ο ευλογημένος τόπος παρουσιάζει τέτοια ερήμωση....?
Γιατι σαν μπαίνω από την άκρη του δρόμου...να βλέπω κλειστά μπατζούρια...σαν προχωρήσω και φτάσω στην πλατεία..κανα.δύο γεροντάκια..με τραγιάσκα και  μπαστούνι ξεπροβάλλουν από το άδειο καφενείο...και με κοιτούν περίεργα...?
-Που είναι Πάτερ τα νείάτα..?
-Άκου να  σου ειπώ παιδί μου λέει.....αυτό το χωριό που βλέπεις.κάποτε ήταν κεφαλοχώρι...υπήρχε ..ζωή..υπήρχαν άνθρωποι της τέχνης , και του λόγου...όμορφες κοπέλες...νέα καλλίγραμμα Παλικάρια...που σεργιανούσανε περήφανα, και όμορφες ιστορίες που τις αξιοποιούσαν  Συγγραφείς  κι έχουν υφάνει το μεταξένιο κέντημα της λογοτεχνικής μας  Παράδοσης.
Εδώ ο θέρος ...ήταν πανηγύρι...το μάζεμα της ελιάς...ήταν η μεγάλη.. γιορτινή κοινωνική σύναξη...!!!
Η εορτή  του Άη Λιά... τον μήνα Ιούλη ήταν εφαλτήριο σάλπισμα, των απανταχού..Σιδηροκαστριτών.
Σε αυτόν το Σχοίντο που βλέπεις ο Κολοκοτρώνης είχε το Στρατηγείο του και πάρα δίπλα σε αυτό το Αλώνι.. προς τιμήν του.. μαζεύονταν όλο το χωριό και ξεφάντωνε ......τρεις μέρες κρατούσε..το γλέντι..!!!
Είχε Ειρηνοδικείο,συμβολαιογραφείο,Ταχυδρομείο.Ιατρείο,Συνεταιρισμό....................
-Και τι γίνανε όλα αυτά......?
Ήλθε ..παιδί μου η μετανάστευση....φύγαν τα πιο άξια παλληκάρια...οικογένειες και νοικοκυραίοι...άφησαν τα χωράφια, και τα σπίτια ερήμωσαν...κίτρινα φύλλα γέμισαν τις χορταριασμένες αυλές....που άλλες μέρες οι μάντρες ήσαν γεμάτες τριανταφυλλιές..και φωτοβολούσαν άσπρο... ασβεστωμένο αντίθεσης τοπίο.
Καταλυπήθηκα ...από τότε πήρα την βιντεοκάμερα, την φωτογραφική μηχανή και άρχιζα να αποθανατίζω κάθε τι που αύριο θα μπορούσε  στο μέλλον να αποτελεί ανεπίστρεπτο  παρελθόν...
Γράφτηκα στο σύλλογο του χωριού  και συμμετείχα σε κάθε εκδήλωση..στήριξης και συμπαράστασης.. διάσωσης,αυτής της ομορφιάς που δυστυχώς και σήμερα ολισθαίνει....
Παράξενος συσχετισμός...Σήμερα Mega  στην εκπομπή του δημοσιογράφου κ.Αναγνωστάκη ώρα 9,30 το πρωί..ο προσκεκλημένος Ιρλανδός πολίτης Σώγαμπρος  με Ελληνίδα θεσσαλονίκιά σήμερα,  κ.   M.Kenetty Απήντησε σε ανάλογη ερώτηση και άφησε έκπληκτο το συνομιλητή του.
-Γιατί πιστεύετε σήμερα ότι οι Ιρλανδοί δεν πρέπει να μεταναστεύσουν..?
-Διότι αυτοί που θα φύγουν είναι το πιο καταξιωμένο,δυναμικό, και δραστήριο κομμάτι της Ιρλανδικής κοινωνίας,ασυμβίβαστοι με την μιζέρια,την οπισθοδρόμηση, και το φόβο.
Αυτοί που θα μείνουν θα υποκύψουν θα φοβηθούν...και θα νοιώσουν επάρκεια με το....ανύπαρκτο.....Τέτοια Πατρίδα δεν ονειρευόμαστε.!!!
Τότε εσύ γιατί ήλθες εδώ...χρόνια..τώρα...?
Γιατί ήθελα να παντρευτώ...και σεις έχετε τα πιο όμορφα κορίτσια του κόσμου...να το ξέρετε..
σαν τις Ελληνίδες, πιο καλλίγραμμα κορμιά.... πιο λεβέντικα και συγκροτημένα μυαλά δεν υπάρχουν  να το πιστέψετε και να είστε περήφανοι  για αυτό......!!!!!
-Σήμα κινδύνου...από Ιρλανδό...... κι ας 
έπεσε θύμα της   γλυκειάς Θεσσαλονικιώτικης   Κίρκης........το  ακούσατε...Πατριώτες Συνέλληνες?

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Έξελθε κατηραμένε ...Οφη...

Είθε....τούτες τις ...ώρες....