Μπράβο....Χέλμουτ...!!!

Παλαίμαχος της πολιτικής ..αξιόλογο πρόσωπο της μεταπολεμικής πολιτικής ιστορίας της Γερμανίας...προοδευτικός...ισοροπιστής στα δύσκολα χρόνια του ψυχρού πολέμου...με μία Πατρίδα δύο κομάτια...καραβοκύρης...εν μέσω τυφώνων...του καιρού του .
Σήμερα δίνει το στίγμα και τον τόνο της ανησυχίας, που εκπηγάζει....αν και υπέργηρος από το οξυδερκές χαρισματικό πολιτικό αισθητήριο του.!
Το Θέμα που αναλύεται αυτούσιο σήμερα στα Νέα...και μας εντυπωσιάζει ...






«Δεν έχουµε κρίση του νοµίσµατος του ευρώ, αλλά µια κρίση χρέους µεµονωµένων µικρών χωρών της ευρωζώνης» τόνισε  ο πρώην καγκελάριος της Γερµανίας Χέλµουτ Σµιτ
«Βοηθήστε δραστικάτην Ελλάδα για να αντιµετωπίσει την κρίση του χρέους της!». Αυτή την έκκληση απευθύνει προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ο Σοσιαλδηµοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερµανίας Χέλµουτ Σµιτ µε άρθρο του που δηµοσιεύεται σήµερα στην εφηµερίδα «Ντι Τσάιτ».


«Αυτό ισχύει και για την ακραία περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση θα κηρύξει αδυναµία πληρωµών έναντι των ξένων πιστωτών της», τονίζει ο ηλικίας 91 ετών πρώην καγκελάριος. «Ακόµα και τότε – και µάλιστα τότε ακριβώς! – θα είναι πολύ σηµαντικό να συµβάλει η Ευρώπη στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονοµίας». Ο παλαίµαχος πολιτικός ζητά επίσης σεβασµό για την Ελλάδα ως κοιτίδα της ∆ηµοκρατίας, της Αναγέννησης και του ∆ιαφωτισµού. Ο Χέλµουτ Σµιτ εκτιµά ότι «δεν έχουµε κρίση του νοµίσµατος του ευρώ, αλλά µια κρίση χρέους µεµονωµένων µικρών χωρών της ευρωζώνης». Υποστηρίζει δε ότι «ακόµα και η χρεοκοπία ενός µεµονωµένου, µικρού κράτους-µέλους θα είχε απλώς µια παροδική ψυχολογική επίδραση».


Ο πρώην καγκελάριος ζητά από την Ε.Ε. να καταρτίσει ένα ευρωπαϊκό πρόγραµµα βοήθειας, το οποίο «θα πρέπει να ακολουθεί βασικούς κατευθυντήριους άξονες, όπως απασχόληση, παραγωγικότητα και λαϊκό εισόδηµα». Σηµειώνει ότι πρέπει να δοθεί µια προοπτική ευηµερίας στους έλληνες πολίτες µέσα από συγκεκριµένα έργα. «Για παράδειγµα, η ενσωµάτωση της Ελλάδας σε µια στροφή στον ενεργειακό τοµέα, έτσι ώστε να µπορεί να εξαχθεί ηλιακή ενέργεια από την Αθήνα στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη».


Ο Σµιτ έχει ασκήσει από πολύ νωρίς κριτική στους χειρισµούς της Μέρκελ και του Σόιµπλε για τον τρόπο µε τον οποίο αντιµετώπισαν την κρίση. «Χρειαζόµαστε ανθρώπους στα υψηλά αξιώµατα που να καταλαβαίνουν τον σηµερινό οικονοµικό κόσµο», έλεγε τον περασµένο ∆εκέµβριο σε συνέντευξή του στη «Χάντελσµπλατ». «Η σηµερινή γερµανική κυβέρνηση αποτελείται όµως από ανθρώπους που µαθαίνουν τη δουλειά στην πορεία. ∆εν έχουν εµπειρία στις παγκόσµιες πολιτικές ή οικονοµικές υποθέσεις».


ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ. Στο ίδιο φύλλο της «Ντι Τσάιτ», οΣοσιαλδηµοκράτης πρώην υπουργόςΟικονοµικών της Γερµανίας Πέερ Στάινµπρουκ ζητά µία «πραγµατική διαγραφή χρέους» της Ελλάδας και µία «ασπίδα διάσωσης» για επισφαλείς τράπεζες. «Μια ήπια αναδιάρθρωση µέσω επιµήκυνσης του χρόνου αποπληρωµής ή µείωσης των επιτοκίων θα δώσει µόνο µια µικρή ανάσα», λέει ο Στάινµπρουκ. «Χωρίς διαγραφή χρεών, η Ελλάδα δεν θα µπορέσει να απαλλαγεί από τις συµφορές της».


Ο Σοσιαλδηµοκράτης πολιτικός επικρίνει την κεντροδεξιά κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ για τουλάχιστον έξι «πιρουέτες» στην ευρωπαϊκή της πολιτική, εξαιτίας των οποίων οι χρηµαταγορές δεν πήραν σαφή µηνύµατα. Ο Στάινµπρουκ προτείνει µια πρωτοβουλία άµεσης διασφάλισης των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυµάτων, ώστε να µην πληγούν τόσο σκληρά από ενδεχόµενη διαγραφή τουελληνικού χρέους. «Αυτό µπορεί να αποδειχθεί περισσότερο συµφέρον από µίασυνεχή δανειοδότηση της Ελλάδας µε αυξηµένο ρίσκο µη αποπληρωµής».


Εχει ασκήσει κριτική και στο παρελθόν για τους χειρισµούς της Μέρκελ και του Σόιµπλε

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Έξελθε κατηραμένε ...Οφη...

Είθε....τούτες τις ...ώρες....