Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

αναπάντεχο το γράμμα σου Αννούλα...

Ευχάριστα αναπάντεχο το γράμμα σου Αννούλα ...το διαβάζω με προσοχή και θα προσπαθήσω να προσεγγίσω στο τέλος.... και την δική μου άποψη.                     
                                                            Μπάρμπα Γιάννης. 


 

Giannis · 62 ετών
Το κόλπο ...είναι ...ευφυολόγημα :..... αβανταδόρικο... κουρνιαχτός ... τρομοκρατίας....!!!..κτυπήστε τις θρησκείες...τσακίστε ...σύμβολα και εικόνες..λοιδορείτε τους πάντες...η εποχή ιδανική...φραπέ δες ...μπόλικοι..Μασονική φιλοσοφία....να φάνε και οι κότες...με ένα κλικ...και η Βικηπέντια...στο διπλανό παράθυρο ...από τις τσόντες......Τώρα όλα τα ξέρουμε...και γίναμε...χθες... 18 χρονών...τώρα όλα είναι ξεπερασμένα...κάνουμε ..άλματα...και η..... κούνια που μας κούναγε...θα μπει .. και αυτή....στο βιβλίο Γκίνες...
...Βάρδα .....μην γκρεμοτσακιστούμε...γιατί δεν ξέρω....πως...θα..ψελλίσουμε..."Βοήθειααα"..και Θεός φυλάξει...!
Anna · 59 ετών
Αγαπητέ Γιάννη,
Δεν θέλω να πάρω θέση υπέρ ή κατά της παράστασης Corpus Christi, αλλά ως Αγγλομαθής έχω διαβάσει και επεξεργαστεί το βιβλίο ως πανεπιστημιακή μελέτη και μπορώ να πώ ότι είναιι ανάλογο με το "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" του δικού μας φημισμένου σήμερα αλλά αμφιλεγόμενου στην εποχή του Καζαντζάκη που η ιστορία του διαδραματίζεται επί τουρκοκρατίας.
Το αμερικάνικο βιβλίο γράφει για ένα νεαρό της δικής μας εποχής, ανθυποννοεί ότι είναι ομοφυλόφιλος μεν, αλλά επικεντρώνεται κυρίως στην αλληλεγγύη που δείχνει στους συνανθρώπους του ανεξαρτήτως πεποιθήσεων και που οι περισσότεροι τον προδίδουν από προκατάληψη και παραπλάνηση και τον οδηγούν στο θάνατο.
Το βιβλίο, και υποθέτω και η παράσταση, δεν έχουν καμμιά σχέση με τον Χριστό της Ορθοδοξίας. Πώς συνδέθηκαν αυτά τα δύο απορώ. Ίσως διότι ο αμερικανός συγγραφέας έβαλε
την καθημερινή και αληθοφανή ιστορία του να διαδραματίζεται στην πραγματική αμερικάνικη πόλη Corpus Christi (=η πόλη του Χριστού) που ονομάστηκε έτσι από τους πρώτους της κατοίκους, και τον ήρωα της ιστορίας να ονομάζεται Josua που μπερδεύτηκε με τον Χριστό (Jesus) και με κάποια άλλα στοιχεία συνθηκών προδοσίας, ηλικίας και θανάτου του ήρωα.
Όλα αυτά απλώς θέλουν να πούν αυτό ακριβώς που είπε και ο Καζαντζάκης (και κυνηγήθηκε από τους κρατούντες στην εποχή του και αυτός): ότι αν και η θρησκεία μας διδάσκει πως ο Χριστός μας έδωσε ένα υπέροχο παράδειγμα αυτοθυσίας ενάντια στους κρατούντες της εποχής του, όμως οι περσσότεροι από εμάς το ξεχνάμε και Τον σταυρώνουμε καθημερινά στο πρόσωπο είτε ενός παρεξηγημένου ιδεολόγου είτε κάποιου φουκαρά αλτρουϊστή είτε κάποιου αφελή παρία. Οι παραλληλισμοί είναι μόνο για να καταλάβει ο αναγνώστης/θεατής ότι ο Χριστός μπορεί να βρίσκεται μέσα σε απλές υπάρξεις, που έτυχε να μπούν κάποια στιγμή μπροστάρηδες για κάποιο γενικό ή ειδικώτερο θέμα, ενοχλητικοί για το εκάστοτε κατεστημένο, και πρέπει να έχουμε ανοιχτό νού για να κρίνουμε αν αντιπροσωπεύουν το Σωστό ή το Λάθος, που πολύ εύκολα συγχέονται ακούσια ή εκούσια. Ακόμα ότι ο Χριστός βρίσκεται μέσα μας και θάπρεπε να σκεφτόμαστε πώς θα ενεργούσε ο Ίδιος σε μιά δεδομένη στιγμή και μετά να παίρνουμε θέση με το χέρι στην καρδιά (αν έχουμε) και όχι βάσει παράπλευρων συμφερόντων ή και προκαταλήψεων.
Τα δύο έργα (ελληνικό και αμερικάνικο) καυτηριάζουν πλαγίως αλλά ενοχλητικά την κρατούσα τάξη που συχνά με ύπουλους τρόπους προσπαθεί να στρέψει την κοινή γνώμη (που εύκολα παρασύρεται) όπως συμφέρει στους κρατούντες και δυστυχώς συχνά το επιτυγχάνουν αφανίζοντας έτσι επικίνδυνες γι' αυτούς αντιστάσεις ή έστω επιδίωξη ασύμφορων γι' αυτούς καινοτομιών.
Αυτά κατάλαβα εγώ, οι καθηγητές μου εκεί που σπούδαζα, αλλά και οι συμφοιτητές μου. Το νόημα και η κεντρική ιδέα ενός έργου δεν είναι απλό να το βγάλεις αν δεν το διαβάσεις/δείς και δεν σκεφτείς πλατύτερα.
Τέτοια δράματα μπορεί να μην είναι ευχάριστη διασκέδαση αλλά συχνά είναι ενδιαφέροντα και χρήσιμα για να μας κάνουν πιό ταπεινούς ώστε να μην κρίνουμε χωρίς να το παλέψουμε. Μας βοηθούν να εξασκηθούμε στο να τον αναγνωρίσουμε έγκαιρα αν απέναντί μας στέκεται ένας σύμμαχος παρά ένας εχθρός.
Άννα
Απάντηση · Μου αρέσει! · 11 ώρες 

                   Καλή μου φίλη:
    Χαίρομαι που κέρδισα το ενδιαφέρον σου , σε αυτό το  μεγάλο επίκαιρο θέμα.
Γνωρίζω τις ικανότητες,  το διευρυμένο πεδίο γνώσης που διαθέτεις,την καθαρότητα ψυχής ,τον πατριωτισμό , και την απλότητα του χαρακτήρα σου.
     Εύστοχες οι παρατηρήσεις σου,κατά την ταπεινή μου γνώμη,σέ ότι αφορά τον Ήρωα του έργου και την φιλοσοφία  του, για τον καθημερινό εσταυρωμένο συνάνθρωπο ,αυτόν της διπλανής πόρτας, που κρύβει μέσα του ένα παράλληλο Γολγοθά .
     Ένα σκοτεινό τοπίο που κρύβει μέσα του, μια προδοσία ....για ένα Ναζωραίο...και ένα  Κήπο της Γεσθημανή...γεμάτο δάκρυα....προσευχής και λόγια εξιλέωσις....να εκλιπαρεί για μία θυσία που θα έλθει....και  να σφραγίσει στην μνήμη των επερχόμενων γενεών, το αληθινό υπαρξιακό νόημα της Ανθρωπότητας.
      Σε συσχετισμό με τον δικό μας  Ν. Καζαντζάκη..ο οποίος...μέσα από έναν άλλο παράλληλο δρόμο προσπάθησε με τους ήρωες του, να ενσαρκώσει την επαναστατικότητα του Ιησού ,την τόλμη να καυτηριάζει τα ασύμβατα στερεότυπα μια διεφθαρμένης κοινωνίας με κενότυπους τίτλους και υπαρκτή υποκρισία. 
      Φυσικά το αποτέλεσμα...και στις τρεις περιπτώσεις....είναι το ίδιο δυστυχώς.
     Να λοιδορούνται.....να απεκδύονται...κάθε  υποκειμενικού η συμβολικού αξιώματος , και τέλος να εξοστρακίζονται....άγοντες την ανηφορική  οδό της βιολογικής και πνευματικής εξόντωσης .
     Από ποίους ...?....Από αυτούς που φυλάσσουν υποτίθεται τα ιερά και τα όσια....μήτε χθες απεκαλούντο  Φαρισαίοι...είτε   στους χρόνους μας...ονομάζονται...Λόγιοι των γραμμάτων ....συγγραμμάτων..καθηγητές κ.α.."Καλοθελητές.."
    Αυτή είναι η...Φύση του ανθρώπου δυστυχώς...έχει πολλαπλές αδυναμίες...
     Ένα  ποτήρι νερό  μπορεί να σε γυρίσει από τον θάνατο..στη ζωή....μια κουταλιά ...όμως από το ίδιο ..μπορεί και να σε πνίξει.
      Στην Νέα Υόρκη, μου είχε πει ένας φίλος... που χρησιμοποιούσε τακτικά ταξί...για τις μετακινήσεις του....υπάρχει σε κάθε τετράγωνο οικοδομικό και μία Χριστιανική αίρεση...
       Ένας διαφορετικό Ιερέας ..που λέει διαφορετικά πράγματα από τον Άλλο...και το περίεργο βέβαια ότι όλοι συμφωνούν ότι εκφράζουν τις ιδέες και αντιλήψεις του Σωτήρα Χριστού...και μάλιστα με φανατισμό.
      Αυτό βέβαια κάθε άλλο παρά ωφέλιμο για την Ορθόδοξη  Χριστιανική πίστη και την εδραίωση της είναι.
      Όπως γνωρίζουμε τα ίδια προβλήματα...ανάγκασαν τις ...2 οικουμενικές Συνόδους να συντάξουν  κανόνες και στενά περιορισμένα περιθώρια ...που ίσως στις μέρες μας...ζητούν εξ αντικειμένου... ανακεφαλαίωση.
     Μέχρι τότε το μόνο απλοϊκό εργαλείο...που ερμηνεύει αυτούσιο το φιλοσοφικό νόημα  και την δύναμη του είναι το Ευαγγέλιο....αρκεί να προσομοιωθείς  σε αυτή την εποχή για να το καταλάβεις....
     Αν βρεθείς στο ενδιάμεσο.....πλανιέσαι στο χάος... 
  Αυτή όμως η  γνώση... στις μέρες μας είναι ληψή...!...η γλώσσα μας ,..η εκπαίδευση  οι σπουδές υποβαθμίζονται.....Κάποιοι ζητούν και την κατάργηση τους..και αυτό το...κρίμα... σε καιρούς χαλεπούς.
Αυτή την στιγμή διάλεξαν κάποιοι δυστυχώς...να κτυπήσουν...
    Οι γνωστοί Θιασώτες..του "Σωστού τυχοδιωκτικού Τάιμινγκ" καιροσκόποι...όμως ..τα .έβαλαν με πολλές Θρησκείες.....που ...ταυτόχρονα....τους εξέθεσε ..παγκοσμίως...
....Μα φαίνεται ..ότι βιάζονται....
Και αυτό το τελευταίο ...με εξόργισε...!!!
    Θα χαίρομαι Αννούλα ...να λαμβάνω  ευχάριστα... τα emails...σαν φίλος από Καρδιάς....
                                  Με δύναμη και Ελπίδα..... 
                                                                                                                 Καπετάν  Γιάννης.






















!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Έξελθε κατηραμένε ...Οφη...

Είθε....τούτες τις ...ώρες....