Στην υγειά μας ρε... Παιδιά....

Πολλά διατροφικά σκάνδαλα ...Σκάνε τώρα τελευταία...
Δεν θέλουμε να πανικοβάλλουμε τον κόσμο...αλλά ...μην ξεχνάμε ...πως πληρώνουμε το αντίκρυσμα....κάθε απερίσκεπτης....αντιποίησης,   και απατηλής παρέμβασης.. , σε κάθε τι...που αφορά ..διατροφικό  προϊόν !
Στο βωμό κάθε θεμιτού η αθέμιτου κέρδους, του...  εξωφρενικού ... συναγωνισμού των Πολυεθνικών ομίλων ,....για  επιβολή στις αγορές...
Της   μεγάλης..δύναμης και επιρροής που εξασκούν...στους φορείς εξουσίας...και τα ελεγκτικά όργανα που θεσμικά...έχουν κατά πάγια αρχή... την ευθύνη προστασίας και διαρκούς παρακολούθησης....
Η παγκόσμια κοινότητα....κατά πυκνούς  καιρούς συνταράσσεται...! 
Ενθυμίστε....χάριν του κέρδους τα κανιβαλικά...ανακυκλώσιμα ...υπολείμματα...που έμπαιναν στον κύκλο ζωής των πάσης μορφής προοριζόμενων ζώων για σφάγια.. ,....τις παράπλευρες  ταχύτατα... αναπτυσσόμενες ασθένειες...που ανέλπιστα  οδηγούσαν τα ...ύποπτα προϊόντα ...σε ...άμεση καύση και θάψιμο...!
Ισχυροί Ιοί...ασθενειών κυρίως στα κράτη της Νοτιοδυτικής Ασίας...εμφανίζονται και μεταλλάσσονται περιφερόμενοι ως  ανεμοστρόβιλοι...καταστρέφουν κοπάδια...σκορπούν τον πανικό ..και το ίδιο απρόσμενα...εξαφανίζονται ...για πόσο  και που... να επανεμφανισθούν , κανείς δεν γνωρίζει....
Δυστυχώς τα πάντα ξεχνιούνται ...και το πάθημα ...δεν σωφρονίζει...
Ποιος να ξεχάσει το γάλα των Κινέζων ...που δινόταν στα βρέφη...με δηλητηριώδεις ουσίες...!
Μόλις χθες ....το αλογίσιο κρέας ...σε κονσέρβες...με παραπλανητικούς τίτλους Βοΐου ...αντίστοιχα και γύρευε ...ποιος μηχανεύτηκε....το κόλπο ...και ποιος κατά βάθος ο σκοπός...?
Θα μου πείτε ....Αλογίσιο κρέας...είναι το πιο καθαρό ....και ισάξιό του......ναι ...αλλά ....επισήμανε το....!
Τουλάχιστο για αυτούς που το τρώνε....!....Αυτά τα λάθη είναι ασυγχώρητα...!
Καταλαβαίνετε...τι θα γίνει ...αν αντί για ...Κουνέλι στιφάδο ....σε κάποια λιχουδιάρικη κονσέρβα...επώνυμη....γίνει..."το λάθος"...και μας πλασάρουν ...Γάτας...μεζεδάκια...?
Και αν είναι το Λαμόγιο ....Ανατολίτης....σπεσιαλίστας...δεν σας λέω τίποτα....!!!
...Θα τρώμε ...χελώνα....για ...Πέρδικα......και θα σκούζουμε ...σαν Κότσυφες...μες την καλή χαρά....
Η ...μήπως με την Χημεία...πάμε ..καλά...?....αν υπήρχε τρόπος ...να σεργιανίσουμε τον μικρόκοσμο...των ...αρωματικών και γευστικών ...Παραδείσων ....που καταναλίσκουμε...άθελά μας...ως ...επίγειοι ...Τυρανόσαυροι...μάλλον θα αναζητούσαμε τον..Χάρυ..Ποττερ...να μας "αποδράσει".....αφού ...τέτοιος ....Παράδεισος ...δεν ενδείκνυται ...ούτε...για εξομολόγηση...!

                                                                         Μπαρμπα  Γιάννης


SOS για το διακετύλιο - τεχνητό άρωμα βουτύρου
pop kornΔιακετύλιο: Εγκεκριμένο τεχνητό άρωμα βουτύρου που προστίθεται στα τρόφιμα, ιδιαίτερα στα ποπ-κορν, στις μαργαρίνες αλλά και σε πολλά άλλα, για να προσδώσει την ψευδαίσθηση γεύσης και μυρωδιάς φρέσκου βουτύρου στους καταναλωτές!
O Codex Alimentarius Ξαναχτύπησε!
Συνέπειες αυτού: βαριά αποφρακτική βρογχιολίτιδα που καταλήγει σε μη αναστρέψιμη καταστροφή των πνευμόνων και θάνατο, βλάβη σε πολλές από τις λειτουργίες του εγκεφάλου μας, και ενδεχομένως νόσος του Αλτσχάιμερ.
H Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης (ΕΝΚΗ ΚΡΗΤΗΣ) πιστή στην πρόθεση της να ενημερώνει με επιστημονική ακρίβεια τους καταναλωτές, αδιαφορώντας αν αυτό θίγει οικονομικά ή βιομηχανικά συμφέροντα, δίνει στην δημοσιότητα σήμερα ένα άκρως ανησυχητικό επιστημονικό εύρημα το οποίο επεξεργάστηκε η συμβουλευτική για την ασφάλεια των τροφίμων ομάδα της.
margariniTo διακετύλιο (2,3 βουτανοδιόνη) είναι ένα τεχνητό άρωμα βουτύρου που προστίθεται στις συσκευασίες ποπ-κορν για φούρνους μικροκυμάτων, στις μαργαρίνες αλλά και σε πολλά άλλα διατροφικά προϊόντα για να προσδώσει την ψευδαίσθηση γεύσης και μυρωδιάς φρέσκου βουτύρου στους καταναλωτές.
Πολλά εργοστάσια παρασκευής τέτοιων προϊόντων στην Αμερική (Η.Π.Α.) έχουν ήδη σταματήσει να χρησιμοποιούν το συνθετικό διακετύλιο επειδή έχει συνδεθεί με βλάβες του πνεύμονα των ατόμων που εργάζονται στα εργοστάσια αυτά [1]. Σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention των Η.Π.Α. ακόμη και σύντομα χρονικά διαστήματα έκθεσης στο διακετύλιο μπορούν να προξενήσουν βαριά αποφρακτική βρογχιολίτιδα (Bronchiolitis Obliterans), μια προϊούσα πνευμονική βλάβη που σε μερικούς εργαζόμενους καταλήγει σε μη αναστρέψιμη καταστροφή των πνευμόνων και θάνατο [2].
Όμως δυστυχώς υπάρχει αναφορά που για πρώτη φορά συνδέεται η ουσία αυτή με βλάβες σε απλούς καταναλωτές και όχι μόνο σε επαγγελματίες στην βιομηχανία τροφίμων. Μόλις τον περασμένο μήνα σε δικαστήριο του Κολοράντο εκδικάστηκε αποζημίωση περίπου 7,2 εκ. δολαρίων σε έναν αμερικανό πολίτη, ο οποίος κατανάλωνε περίπου δύο σακουλάκια ποπ-κορν καθημερινά για 10 χρόνια, και έπαθε σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες που αποδόθηκε στην εισπνοή του τεχνητού αρωματικού του βουτύρου που υπήρχε στη συσκευασία του ποπ-κορν [3].
Το ζήτημα λαμβάνει ακόμη πιο ανησυχητικές διαστάσεις καθότι νέες έρευνες του Πανεπιστημίου της Μινεσότα [4, 5] δείχνουν ότι το διακετύλιο επηρεάζει πολλές από τις λειτουργίες που αφορούν την υγεία του εγκεφάλου μας, και ενδεχομένως είναι μια ουσία που σχετίζεται με μηχανισμούς που προκαλούν νόσο του Αλτσχάιμερ. Όχι μόνο μπορεί το διακετύλιο να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, (ο οποίος έχει σαν σκοπό να κρατά τις τοξίνες μακριά από τον εγκέφαλο μας), αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει λανθασμένη πτύχωση των πρωτεϊνών και παραγωγή παθολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, όπως ακριβώς παρατηρείται στην νόσο Αλτσχάιμερ. To διακετύλιο αναστέλλει εκτός των άλλων τους μηχανισμούς που αδρανοποιούν την επικίνδυνη ουσία β-αμυλοειδές (β-Amyloid) από τον εγκέφαλο μας, η αυξημένη εναπόθεση της οποίας συνδέεται με τις εκφυλιστικές εγκεφαλοπάθειες όπως η νόσος Αλτσχάϊμερ.
Κίνδυνο για την υγεία τους διατρέχουν άμεσα οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια τροφίμων πχ. παραγωγή πόπ-κορν που εκτίθενται σε υψηλές συγκεντρώσεις πτητικών αερίων αρωμάτων βουτύρου που περιέχουν το διακετύλιο. Επαγγελματικό κίνδυνο διατρέχουν και οι σεφ ή μάγειροι που επεξεργάζονται μαργαρίνες και άλλα λιπαρά τα οποία είναι αρωματισμένα τεχνικώς με την ουσία αυτή. Δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένο αυτή τη στιγμή αν η κατανάλωση, από τους απλούς καταναλωτές, τροφίμων που περιέχουν διακετύλιο αυξάνει τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ ή νόσων του πνεύμονα. Όμως το πειραματικό εύρημα ότι μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη πλακών του εγκεφάλου που συνδέονται με τη νόσο του Alzheimer ακόμη και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.
Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου Κρήτης (ΕΝΚΗ ΚΡΗΤΗΣ) προτίθεται σύντομα να καταθέσει σχετικό επιστημονικό φάκελο σε όλους τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και να ζητήσει την λήψη σχετικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων και των καταναλωτών. Για όσους θέλουν να ενημερωθούν περαιτέρω προτείνουμε να συμβουλευτούν την ενδεικτική βιβλιογραφία που παρατίθεται.
Βιβλιογραφία
1. Flavoring-Related Lung Disease
2. Flavoring-Related Lung Disease: Information for Healthcare Providers
4. More SS, Raza A, Vince R. "The butter flavorant, diacetyl, forms a covalent adduct with 2-deoxyguanosine, uncoils DNA, and leads to cell death". J Agric Food Chem. 2012 Mar 28;60(12):3311-7. Epub 2012 Mar 13.
5. More SS, Vartak AP, Vince R. "The Butter Flavorant, Diacetyl, Exacerbates β-Amyloid Cytotoxicity" Chem Res Toxicol. 2012 Oct 15;25(10):2083-91. doi: 10.1021/tx3001016. Epub 2012 Jul6.pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/tx3001016

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Έξελθε κατηραμένε ...Οφη...

Είθε....τούτες τις ...ώρες....