Ακροβασίες επιβίωσης


Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

N.Y.Times: Απόδραση από την κόλαση της ανεργίας στην Αθήνα

Το εφιαλτικό σκηνικό που βιώνουν χιλιάδες νέοι στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης φωτίζει ρεπορτάζ των New York Times με τις ιστορίες δύο νέων ζευγαριών που αναγκάστηκαν να φύγουν απ' την πρωτεύουσα αναζητώντας ελπίδα επιβίωσης. Ο Νίκος Γαβαλάς και η Αλεξάνδρα Τρίχα, και οι δύο 31 ετών, είναι γεωπόνοι και πέρυσι βλέποντας τις ...
δύσκολες συνθήκες στην Αθήνα και μην αντέχοντας άλλο αποφάσισαν να φύγουν για τη Χίο. Εκεί ξεκίνησαν την καλλιέργεια σαλιγκαριών για εξαγωγή. Αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μια δύσκολη χειρωνακτική εργασία αλλά σε μια χώρα που δεν έχει αφήσει άλλα περιθώρια αυτό ήταν μια πολύ καλή λύση.

Το ζευγάρι έφτιαξε τη φάρμα παραγωγής με οικονομίες μιας ζωής και ελπίζει να κάνει απόσβεση εντός του τρέχοντος έτους. «Όταν μιλάω με τους φίλους και τους συγγενείς μου στην Αθήνα, μου λένε ότι δεν υπάρχει ελπίδα και ότι όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Πιστεύω λοιπόν ότι η επιλογή μας ήταν καλή» δήλωσε η κ. Τρίχα και πρόσθεσε «Στις μεγάλες πόλεις δεν υπάρχει μέλλον για τους νέους. Η μόνη επιλογή είναι για να πάνε στην εξοχή ή να πάνε στο εξωτερικό.» Το ρεπορτάζ αναφέρθηκε και στην παράδοση των Ελλήνων να επενδύουν σε ακίνητα και σε γη και όχι σε χρηματοοικονομικές επενδύσεις. «Οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες έχουν παραδοσιακά επενδύσεις σε ακίνητα και γη, οι οποίες θεωρούνται πολύ πιο σταθερές από χρηματοοικονομικές επενδύσεις, και ακόμη και οι χαμηλού εισοδήματος Έλληνες έχουν κληρονομήσει την οικογενειακή περιουσία. Έτσι όλο και περισσότεροι αποφασίζουν ή αναγκάζονται να επιστρέψουν εκεί, στον τόπο καταγωγής τους» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το δεύτερο ζευγάρι πήρε την απόφαση να φύγει από την Αθήνα λίγα χρόνια πριν βλέποντας από νωρίς τα οικονομικά προβλήματα να αυξάνονται. Το 2006, ο Βασίλης Μπάλλας και η σύζυγός του, Ρούλα Μπούρα, και οι δύο 36 ετών έφυγαν από την Αθήνα όπου εργάζονταν στη διαχείριση περιεχομένου ενός site και αποφάσισαν να πάνε στους παππούδες στους στη Χίο για να δοκιμάσουν την τύχη τους στην καλλιέργεια μαστίχας. «Ήταν μια προσωπική απόφαση» είπε ο κ. Μπάλλας. «Σκεφτόμασταν να φύγουμε από την Αθήνα, και ένας φίλος μας είπε: Η γιαγιά μου παράγει 100 κιλά μαστίχας μόνο με το δικό της γάιδαρο» Κάπως έτσι πήραν την απόφαση να φύγουν. Βέβαια όπως είπε δεν ήταν τόσο εύκολο όσο υπολόγιζαν αλλά δεν έχουν μετανιώσει. Τέλος το ρεπορτάζ αναφέρει ότι έχουν αυξηθεί οι εγγραφές σε γεωργικές σχολές αφού πλέον οι νέοι Έλληνες στρέφονται προς αυτό τον επαγγελματικό προσανατολισμό.


Read more: http://www.enimerwsi.gr/2012/01/nytimes.html#ixzz1izPDtJNa

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Έξελθε κατηραμένε ...Οφη...

Είθε....τούτες τις ...ώρες....