Το στίγμα Πλοήγησης πρέπει να ελέγχεται από κέντρα ελέγχου.


Η διεθνής  Ναυσιπλοΐα πλέον πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της....την στιγμή που ελέγχεται η πορεία και οι αποστάσεις με τα σύγχρονα GPS να δημιουργηθεί το μητρώο πορείας σκάφους , οι προσεγγίσεις,  και η καταγραφή  του υψηλού  βαθμού ασφαλείας και αξιολόγησης  και  συμπεριφοράς  του πληρώματος, για κάθε ταξείδι. 

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν συνεχή ναυτικά ατυχήματα μόνο και μόνο γιατί δεν κράτησε απόσταση ασφαλείας  Από υφάλους και άλλα σκάφη ο κάθε απρόσεχτος Καπετάνιος.
   Η ανευθυνότητα , η μη τήρηση των στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας  των πλόων  από μεγάλα  σύγχρονα  πλοία που μεταφέρουν πολυάριθμο επιβατικό κοινό,με αποτέλεσμα να πλήττεσαι ο τουρισμός 
και η διακίνηση των επιβατών , μέσω Θαλάσσης.
Στις 01:46 το πρωί του Σαββάτου, ο καπετάνιος τού Concordia, Francesco Schettino μιλάει για πολλοστή φορά στο τηλέφωνο με το Λιμεναρχείο. Στην άλλη άκρη της γραμμής βρίσκεται ο Διοικητής του Λιμενικού Gregorio Maria De Falco. Στη συγκλονιστική συνομιλία, ο πλοίαρχος τού Costa Concordia, Francesco Schettino ακούγεται φανερά αμήχανος  -αφού πια έχει εγκαταλείψει το κρουαζιερόπλοιο και τους επιβάτες, στη μοίρα τους- μπροστά στον συνομιλητή του και ταυτόχρονα ατάραχος για την τραγωδία που λαμβάνει χώρα λίγα μέτρα μακριά του. Στη συνομιλία έχει καταγραφεί η άρνησή του να επιστρέψει στο βυθιζόμενο πλοίο του αλλά και οι προφάσεις που βρίσκει για να αποφύγει την εκεί επιστροφή του. 

Διαβάστε παρακάτω το ηχητικό ντοκουμέντο που, ακόμα  και τόσες μέρες μετά, προκαλεί θυμό και αγανάκτηση… 

De Falco: «Είμαι ο De Falco από το Λιβόρνο, μιλώ με τον καπετάνιο;» 

Schettino: «Μάλιστα, καλησπέρα σας κύριε διοικητά» 

De Falco: «Σας παρακαλώ, πείτε μου το όνομά σας» 

Schettino: «Είμαι ο καπετάνιος Schettino, διοικητά»  

De Falco: «Schettino, ε; Άκου Schettino. Υπάρχουν παγιδευμένοι άνθρωποι στο καράβι. Χρησιμοποιώντας τη σωσίβια λέμβο, επίστρεψε στο καράβι, ανέβα επάνω και ενημέρωσέ με για το τι συμβαίνει εκεί και για πόσο κόσμο μιλάμε. Έγινα κατανοητός; Schettino, να ξέρεις πως η συνομιλία μας καταγράφεται…» 

Schettino: «Κύριε διοικητά πρέπει να σας ενημερώσω για κάτι…» 

De Falco: «Μίλα πιο δυνατά. Βάλε το χέρι σου μπροστά στο μικρόφωνο και μίλα πιο δυνατά, κατάλαβες;» 

Schettino: «Τώρα που μιλάμε, το πλοίο έχει πάρει κλίση…» 

De Falco: «Κατάλαβα. Άκου: πολύς κόσμος κατεβαίνει από το πλοίο, από την ανεμόσκαλα. Ανέβα από την ίδια, πιασμένος με την πλάτη σου στο πλοίο, ανέβα επάνω και πες μου πόσα άτομα βρίσκονται εκεί και τι έχουν μαζί τους. Κατάλαβες; Πες μου αν υπάρχουν παιδιά, γυναίκες ή άνθρωποι που χρήζουν βοήθειας. Επίσης, ενημέρωσέ με για το πόσα άτομα μιλάμε στην κάθε κατηγορία. Το ‘πιασες; Κοίτα Schettino αν την έχεις ήδη ‘κάνει’ και σώθηκες από τη θάλασσα… να ξέρεις πως δεν σώθηκες κι από ‘μένα και θα σου κάνω τη ζωή κόλαση. Ανέβα στο πλοίο, γαμώτο!»

Schettino: «Κύριε διοικητά, σας παρακαλώ...»  

De Falco: «Ας τ’ αυτά… πήγαινε τώρα στο καράβι. Περιμένω επιβεβαίωση ότι είσαι επάνω…» 

Schettino: «Βρίσκομαι εδώ για να βοηθήσω, εδώ είμαι, δεν θα φτάσω από κάποιο άλλο μέρος, είμαι εδώ…» 

De Falco: «Τι συνέβη καπετάνιε;» 

Schettino: «Είμαι εδώ για να συντονίσω τη διάσωση…» 

De Falco: «Μα, τι κάνεις εκεί, τι να συντονίσεις; Στο πλοίο πήγαινε. Συντόνισε τη διάσωση από το καράβι. Αρνείσαι να υπακούσεις;» 

Schettino: «Όχι, όχι, όχι δεν το αρνούμαι». 

De Falco: «Αρνείστε να μεταβείτε στο πλοίο, καπετάνιε; Μου λέτε το λόγο για τον οποίο δεν πηγαίνετε;» 

Schettino: «Δεν πηγαίνω, επειδή η άλλη σωστική λέμβος δεν ανταποκρίνεται (προφανώς, λόγω μηχανικής βλάβης)…»  

De Falco: «Μεταβείτε στο πλοίο, είναι διαταγή. Ας μην το συζητήσουμε περαιτέρω. Εγκαταλείψατε το πλοίο, από’ δώ και πέρα αναλαμβάνω εγώ. Εσείς, στο πλοίο! Κατανοητό; Δεν καταλαβαίνεις; Πήγαινε και δώσε μου αναφορά κατευθείαν από εκεί. Εκεί βρίσκονται και από αέρος διασώστες». 

Schettino: «Πού βρίσκονται οι διασώστες σας;»

De Falco: «Στην πλώρη. Ξεκίνα. Υπάρχουν ήδη νεκροί». 

Schettino: «Πόσοι;» 

De Falco: «Δεν ξέρω… Ένας σίγουρα. Για έναν άκουσα. Χριστέ μου, πρέπει να μου πεις πόσοι είναι».  

Schettino: «Καταλαβαίνετε, βέβαια ότι, εδώ είναι τόσο σκοτεινά που δεν φαίνεται τίποτα…».  

De Falco: «Θέλουμε να πάμε σπιτάκι μας, Schettino? Τα βρήκαμε σκούρα και θέλουμε να την κάνουμε; Τράβα γρήγορα και πες μου ό,τι μπορείς, για πόσα άτομα μιλάμε και τι ανάγκες έχουν. Τώρα!» 

Schettino: « (...) Θα’μαι εκεί σε λίγο, κύριε διοικητά».  

De Falco: «Πηγαίνετε κι οι δυο (μάλλον ο πλοίαρχος δεν ήταν μόνος του). (…) Στο καράβι, τώρα. Εντάξει;» 

Schettino: «Κύριε διοικητά, εγώ θέλω να ανέβω στο πλοίο, μόνο που η άλλη λέμβος εδώ… είναι οι άλλοι διασώστες, είναι σταματημένη εδώ, φώναξα άλλους διασώστες…» 

De Falco: «Τα λέμε εδώ και μία ώρα. Πήγαινε τώρα στο καράβι, στο ΚΑ-ΡΑ-ΒΙ! Κι έλα να μου πεις, όσο πιο γρήγορα γίνεται, για πόσους ανθρώπους μιλάμε». 

Schettino: «Εντάξει, κύριε διοικητά». 

De Falco: «Πήγαινε, γρήγορα!» 

Στο μεταξύ οι έρευνες  των σωστικών συνεργείων οδήγησαν στον εντοπισμό άλλων πέντε πτωμάτων, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 11, ενώ οι αγνοούμενοι είναι  πλέον 24. 





 

Φωνές, ουρλιαχτά, πανικός και μια κάμερα που «τρέμει». Ακόμη ένα συγκλονιστικό video από τις τελευταίες στιγμές του Costa Concordia. 

Είναι λίγο μετά το τραγικό δυστύχημα και την πρόσκρουση του γιγαντιαίου κρουαζιερόπλοιου στα βράχια, έξω από το νησί Τζίλιο. Τις τρομακτικές στιγμές κατέγραψε ένας από τους επιβάτες, ενώ το video μετέδωσε το CBS news.



Την ώρα που οι τουρίστες αγωνιούσαν για το πως θα βγουν από το βυθιζόμενο πλοίο και πως θα βγουν ζωντανοί στη στεριά, ο πλοίαρχος, ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος να τους πάει ασφαλώς στον προορισμό του κι εκείνος που (υποτίθεται πως) εγκαταλείπει τελευταίος το καράβι, ήταν ήδη σώος και αβλαβής στην στεριά. Και δεν υπάκουσε ούτε τις εντολές να επιστρέψει για να συντονίσει την επιχείρηση διάσωσης.

Το ηχητικό ντοκουμέντο με τη συνομιλία του Σκετίνο με τον λιμενικό είναι εξίσου συγκλονιστικό.
Ο άνδρας του λιμενικού κυριολεκτικά ουρλιάζει στον Σκετίνο και τον διατάσσει να επιστρέψει στο πλοίο. Παίρνει την απάντηση "δεν πάω πουθενά" και τον προειδοποιεί πως θα πληρώσει για τις πράξεις του.


Το απόγευμα της Τρίτης, ο Ιταλός πλοίαρχος οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου όμως ο δικαστής ήταν μάλλον επιεικής μαζί του. Διέταξε την αποφυλάκισή του και τον έθεσε σε κατ' οίκον περιορισμό.
Με χειροπέδες στα χέρια, ο Σκετίνο οδηγείται στο δικαστήριο
Με χειροπέδες στα χέρια, ο Σκετίνο οδηγείται στο δικαστήριο

Χάνονται οι ελπίδες για τους αγνοούμενους 
11 ψυχές έχουν ήδη χαθεί όμως οι φόβοι πως όσοι αγνοούνται δύσκολα να βρεθούν ζωντανοί στο κουφάρι του Costa Concordia ενισχύονται και κάθε ελπίδα σβήνει καθώς περνούν οι ώρες. Το πλοίο βυθίζεται κάθε λεπτό και περισσότερο, οι άνδρες των σωστικών συνεργείων δίνουν τα πάντα, με κίνδυνο ακόμη και της ζωής τους. Όμως οι προσπάθειές τους δεν έχουν αποτέλεσμα.

Τις προηγούμενες μέρες, η διάσωση ενός ζευγαριού από τη Νότια Κορέα που έκανε το μήνα του μέλιτος στο κρουαζιερόπλοιο χαρακτηρίστηκε θαύμα. Ο 40χρονος Βιτσέντζο Ροσέλι είναι ένας ακόμη νιόπαντρος που βρισκόταν εν πλώ. Όμως εκείνος αγωνιά ακόμη για τη γυναίκα του, την 30χρονη Μαρία Ντ' Ιντορνο.

Το νιόπαντρο ζευγάρι βρέθηκε στο πλοίο όχι μόνο για να γιορτάσει το γάμο του αλλά και τη "χρυσή επέτειο" ενός συγγενικού του ζευγαριού. Μαζί τους ήταν και πολλοί συγγενείς τους. Ο Βιτσέντζο και οι υπόλοιποι κατάφεραν να σωθούν, έπεσαν στη θάλασσα και έφτασαν στην ακτή. Από εκείνη τη στιγμή, το βράδυ της Παρασκευής, κανείς δεν είδε ξανά την 30χρονη κοπέλα γράφει η Sun.

"Η μοναδική μου σκέψη καθώς κολυμπούσαμε προς την ακτή ήταν ο 74χρονος πατέρας μου, που έχει πρόβλημα στο γοφό του. Είχαμε όλοι σωσίβια. Αλλά η Μαρία δε μπορούσε να κολυμπήσει και φοβόταν το νερό", είπε ο Βιτσέντζο στην εφημερίδα. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Έξελθε κατηραμένε ...Οφη...

Είθε....τούτες τις ...ώρες....